Er zijn nog geen producten in jouw winkelwagen geplaatst.
Alles over de erfafscheiding
Een erfafscheiding is de grens tussen jouw tuin (erf) en die van de buren. Een erfafscheiding kan gemarkeerd worden door een schutting, muur, hek of haag en deel je samen met de buren. Wat zijn nu precies je rechten en plichten? Hoe hoog mag je erfafscheiding zijn? En zijn je buren verplicht om mee te betalen aan een nieuwe schutting? Alles over erfafscheidingen lees je hier!
Wie is de eigenaar?
De eigenaar van de erfafscheiding is degene op wie zijn terrein hij staat. Staat de erfafscheiding precies tussen beide tuinen in, dan is deze eigendom van zowel jouw als van de buren. Dat betekent dat jullie allebei verantwoordelijk zijn voor de staat en de onderhoud van de schutting, haag of hek. Als de erfafscheiding aan één kant van de grens staat, dan is er maar één eigenaar.
Gemeenschappelijke erfafscheiding
Ben je verhuisd naar een koopwoning en staat er geen erfafscheiding tussen jouw tuin en die van de buren? Dan mag je verwachten - en in het slechtste geval zelfs eisen- dat jullie er samen één aanschaffen. De kosten voor aanschaf, bouw en onderhoud zijn dan voor beider rekening en de gemeenschappelijke erfafscheiding komt precies op de grens tussen jullie tuinen te staan. Wil je liever niet overleggen over de erfafscheiding? Je hebt altijd het recht om een schutting, muur of haag op jouw erf neer te zetten. Mochten de buren tegen een andere erfafscheiding willen aankijken, dan staat het hun vrij om aan hun kant iets anders neer te zetten. Ze mogen echter niet de achterzijde van jouw erfafscheiding aanpassen, tenzij dit natuurlijk in goed overleg gebeurt!
Tuinafscheiding regels en etiquette
Zoals het spreekwoord luidt: een goede buur is beter dan een verre vriend. Houd daarom de verstandhouding goed, ook wat betreft de erfafscheiding. Hier zijn enkele regels die in de meeste gemeenten gelden en die als goede richtlijn gelden:
- Een schutting, muur of hek naast en achter een huis mag over het algemeen maximaal 2 meter hoog zijn.- Voor het huis is de maximale hoogte van de erfafscheiding 1 meter.
- Je mag geen opening of raam maken in de erfafscheiding
- Hebben jullie een gemeenschappelijke tuinafscheiding, dan mag je aan jouw kant doen wat je wilt: het hout schilderen, de schutting of het hekwerk laten begroeien door planten, iets tegen de muur of schutting ophangen, etc. Je mag er iets tegen aanbouwen zolang schroeven, spijkers e.d. niet verder dan de helft van de dikte van de tuinafscheiding komen en je geen beschadigingen aanricht.
- Groeit de klimop of border van de buren over de gemeenschappelijke schutting naar jouw kant? Dan mag je de begroeiing aan jouw kant snoeien. Hetzelfde geldt voor het snoeien van gemeenschappelijke hagen.
Natuurlijke tuinafscheiding met rietmatten
Wil je de schutting opknappen, maar liever geen nieuwe gemeenschappelijke schutting plaatsen, dan zijn rietmatten een goed idee. Rietmatten kun je eenvoudig tegen de schutting bevestigen zonder dat de buren er aan hun kant last van hebben.
Wanneer je besluit iets aan jouw kant van de gemeenschappelijke tuinafscheiding te veranderen, stel dan van tevoren je buren even op de hoogte. Je hebt wettelijk gezien geen toestemming nodig, maar netjes is het wel!
Wil je jouw (kant van) de schutting een opknapbeurt geven? Of hebben jullie een betongaas erfafscheiding tussen de tuinen die nog niet begroeid is, waardoor je niet privé kunt zitten? Met rietmatten zorg je voor privacy en een fijne natuurlijke sfeer in de tuin. De rietmatten welke het meest geschikt zijn als schutting of schuttingbekleding zijn de rietmatten premium en de dikke rietmatten.
Geen reacties gevonden.